Waarom ben ik vegetariër?

”Waarom ben ik vegetariër?” 

Mijn gehele leven heb ik een omnivoor dieet gehad, en was ik hier naar eigen zeggen tevreden mee. Vanaf jongs af aan was ik een makkelijkere eter en at ik eigenlijk netjes wat ik voorgeschoteld kreeg. Na mijn vijftiende kelderde mijn gezondheid, vanwege chronische ziekte. Ik zal in een latere blogpost daar meer toelichting over geven. Maar goed, ik kreeg dus last van mijn gezondheid en dan in het bijzonder van mijn maag. Maagklachten hebben logischerwijs een flinke impact op iemands eetlust, eetgewoonten en ga zo maar door. Dit gold dus ook voor mij. De eerste maanden nadat ik last kreeg van mijn maagklachten veranderde ik niets aan mijn dieet, puur uit koppigheid. Ik vertikte het mijn leven te zien veranderen door gezondheidsklachten. Bovendien wist ik destijds ook niet wat de klachten veroorzaakte en was ik in de veronderstelling dat het een tijdelijk iets zou zijn. Ik zag simpelweg geen heil in het aanpassen van mijn eetgewoonten. Van jongs af aan was ik altijd een dierenmens. Ik had en heb nog steeds graag dieren om mij heen en verhalen over dierenmishandeling en dierenleed raakten mij altijd erg diep. Maar ik had wél elke avond een dier op mijn op bord liggen; ik maakte eigenlijk nooit echt de connectie. Ik herinner mijzelf dat ik eens stage liep op een boerderij en hier elke dag de koeien aaide, voerde en knuffelde en diezelfde dag als ik thuis was in de avond een lekker biefstukje at.

Naarmate de realisatie dat mijn maagklachten levenslang waren tot mij kwam, besloot ik mijn dieet onder de loep te leggen. Welk voedsel verergert mijn misselijkheid, en welk voedsel accepteert mijn lichaam aanzienlijk beter? Wat ik het minste verdraag is rood vlees, rauwe groenten en pittig voedsel. Dit merkte ik al vrij snel, en vermeed dit grotendeels. Er kwam mij destijds een documentairefilm ter ore genaamd Earthlings (2005). Ik besloot deze film te kijken, omdat ik mijzelf verplicht voelde mijzelf te confronteren met de waarheid over de vleesindustrie. Ik keek hierna tevens de documentairefilms Forks over Knives en Cowspiracy: The Sustainability Secret. Mijn mening over deze documentaires laat ik grotendeels in het midden. Persoonlijk vond ik er een ‘complotdenker-tintje’ aan zitten (aan Cowspiracy: The Sustainability Secret en Forks over Knives) maar al met al gaf het mij wel degelijk een nieuwe kijk op zaken. Toen ik Earthlings keek, keek ik naar verborgen camera beelden, waar niets tot weinig aan gelogen kon zijn. Was dat maar zo, was het maar een fictieve horrorfilm in plaats van een documentairefilm. Disclaimer: wiens nieuwsgierigheid nu geprikkeld is, ik geef mee dat Earthlings érg heftig is. Ik heb het in etappes moeten kijken, omdat ik het eigenlijk niet kon verdragen. En ik kan volmondig zeggen dat ik erg goed ben in het verdragen van heftige beelden.

Naast de confronterende waarheid die ik onder ogen ben gekomen was mijn gezondheid (zoals ik al eerder noemde) ook een reden om vegetariër te worden. Er zijn verscheidene studies gedaan naar gezondheidsvoordelen bij een vegetarisch dieet. Ook suggereren verscheidene studies dat het eten van (te veel) rood vlees het risico op kanker verhoogt. Gemiddeld genomen hebben vegetariërs en veganisten ook minder vaak last van overgewicht. En hier ga ik met een persoonlijk verhaal op inhaken. Ik woog jaren geleden aanzienlijk meer dan nu. Sinds ik vegetariër ben is mijn gewicht perfect en mijn lichaam is nog nooit zo mooi geweest als dat het nu is. Ik voel mijzelf gezonder en ik zie er ook gezonder uit sinds ik vegetariër ben geworden.

”Waarom ben je dan geen veganist? Vegetariërs dragen nog steeds bij aan dierenleed.”

First of all: dat is waar. De ei- en zuivelindustrie is geen één haar beter dan de vleesindustrie. Maar met mijn gezondheidsklachten kan ik simpelweg geen honderd procent veganistisch dieet volhouden. Rauwe groenten kan ik niet verdragen, en soja ook niet optimaal. Op mijn slechtste dagen qua gezondheidsklachten bestond mijn dieet deels uit medische drinkvoeding (Ensure, Nutridrink) en deze zijn tevens niet op veganistische basis. Bovendien is mijn keuze niet puur gebaseerd op ethische opvattingen, mijn eigen gezondheid was ook een factor van afweging.

Advertenties

2 Comments

 1. Goedemorgen Pascalle,

  sinds acht weken ben ik gestopt met vlees eten en ben mij momenteel aan het verdiepen in een vegetarische levensstijl met alle bijkomende kritieken van mensen om mij heen.

  Ook ik heb de documentaire “Cowspiracy” gezien en wil je bedanken voor de tips van de andere documentaires zoals genoemd in je blog. Ik zal eens kijken als ik ze kan bekijken op Netflix.

  Groet,
  Jan

  Like

  1. Hoi Jan,

   Dat is mooi om te lezen! De vegetarische leefstijl is heerlijk: gezond, gevarieerd (al heeft men hier kritiek op, uit onwetendheid) en je doet iets goeds voor de dieren, het milieu én jezelf. Je bent altijd welkom om mij een bericht te sturen als ik ergens mee kan helpen en/of je adviezen kan geven.

   Heel erg veel succes!

   Pascalle

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s