Waarom je dagelijks thee zou moeten drinken

Iedereen die mij persoonlijk kent weet dat ik een notoire theedrinker ben. Ik drink naast thee eigenlijk niet veel anders, namelijk enkel water en zeer optioneel light frisdranken. Ik drink geen dranken die rijk zijn aan suiker, gezien light frisdranken gezoet zijn met bijvoorbeeld aspartaam, cyclamaat of stevia. Ik heb altijd van thee gehouden, maar dronk het niet op de manier zoals ik dat nu doe. Ik dronk thee met excessief veel suiker of honing, en de thee smaakte eigenlijk meer naar die suiker en/of honing dan naar de theesmaak zelf. Zo droeg het tevens niet bij aan mijn figuur, iets wat mijn huidige theegebruik wél doet. Thee drinken kan veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen als je het juist doet en er in principe niets aan toevoegt. Als het doel gewichtsverlies is, maar je drie grote scheppen suiker in jouw thee gooit dan moeten we wel wezen: je houdt jezelf voor de gek. Bij voorkeur voeg je niets toe aan de thee, maar dit is uiteraard persoonlijke keuze.

Zwarte thee wordt vaak onterecht als slecht bestempeld. Zwarte thee is in grote mate weliswaar niet zo goed voor het lichaam, maar dat geldt voor enorm veel zaken. Zwarte thee bevat meer theïne (oftewel cafeïne) dan groene thee en kruidenthee, maar los daarvan is er weinig waaruit je kunt opmaken dat het slecht of slechter dan andere theesoorten zou zijn. Ik drink graag zwarte thee, en varieer dan met smaken als aardbei, kers, citroen, vanille enzovoorts. Zwarte thee kan een aanslag op de tanden zijn, maar dit geldt wederom voor veel voedingsmiddelen. De aanslag die zwarte thee veroorzaakt kan een tandarts ook makkelijk verhelpen, en anders is er nog altijd de optie tot het bleken van tanden of andere cosmetische ingrepen (wanneer je zeer veel waarde hecht aan parelwitte tanden; zoals ik), maar dat is een andere discussie.

Groene thee bevat minder theïne dan zwarte thee, maar bevat wel degelijk een redelijk percentage per kopje. Groene thee is er wederom in allerlei smaakvarianten. Mijn favorieten zijn citroen (en andere citrusvruchten), kokos en komkommer.

De gezondste theesoort, wat eigenlijk niet eens een theesoort genoemd mag worden, is kruidenthee. Kruidenthee is simpelweg een aftreksel van een kruid of kruiden. Ik drink erg veel kruidenthee, mede omdat dit een positief effect heeft op mijn gezondheid. Rooibosthee is relatief bekend en heeft menig persoon wel eens gedronken, maar dit geldt lang niet voor andere kruidentheesoorten. Een persoonlijke favoriet is gemberthee. Gemberthee remt misselijkheid, iets wat in mijn geval een zegen is. De smaak van gemberthee is zogezegd een smaak om aan te wennen voor velen. Gember heeft een sterke smaak, maar het is een smaak die je kunt leren waarderen. Ik maak altijd gemberthee en voeg daarbij nog stukjes gemberwortel toe aan mijn thee. Dit versterkt zowel de smaak als het positieve effect op het lichaam. Als je last hebt van misselijkheid (bijv. door acute gastritis, zwangerschap of na te veel te hebben gegeten) dan is de kans groot dat gemberthee je een handje kan helpen jezelf aangenamer te voelen. Farmaca hebben veelal bijwerkingen; gemberthee niet, zo lang het met mate wordt gedronken. Een andere kruidenthee die ik geregeld drink is brandnetelthee. Brandnetelthee is een zuiverende thee, en ik ervaar deze thee ook op die manier. Ik geloof dat brandnetelthee bijdraagt aan gewichtsverlies en op zijn minst aan het ontgiften van het lichaam. Brandnetelthee wordt door diëtisten ook bestempeld als dusdanig en wordt aangeraden wanneer men streeft naar gewichtsverlies. Tevens drink ik af en toe zoethoutthee. Een kanttekening bij zoethoutthee is weliswaar dat het bloeddrukverhogend werkt, en wordt afgeraden bij mensen met een hoge bloeddruk. Persoonlijk drink ik graag zoethoutthee bij keelpijn. De uitzondering op mijn regel van niets toevoegen aan mijn theeën geldt in dat geval: honing toevoegen aan zoethoutthee in het geval van keelpijn werkt nog verzachtender voor de luchtwegen. Een andere favoriet van mij is kamillethee. Wederom: niets toevoegen (behalve bij keelpijn, dan aan te raden honing toe te voegen!) en vrij heet tot warm drinken. Kamillethee remt misselijkheid, verzacht maagpijn en is een natuurlijke ontstekingsremmer. Kamillethee is mijn all-time favorite naast gemberthee wanneer ik last heb van mijn misselijkheid.

Ik raad om deze redenen aan thee te drinken. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. Het draagt bij aan een betere gezondheid én aan een prachtig lichaam. Twee dingen die, naar mening, erg belangrijk en begeerlijk zijn in het leven. Ik weet in ieder geval uit eigen ervaring dat het structureel drinken van thee deze effecten met zich meebrengt, en zichtbare resultaten liegen niet.

Advertenties

5 Comments

  1. Ik ben ook een echte theeleut. Mijn favoriet blijft groene thee met citroen. Gelukkig vind ik zoete drankjes niet lekker, dat scheelt een hoop ongezonde intake per dag 😉

    Like

  2. Leuke blogpost. Zelf drink ik heel erg weinig maar sinds ik 2 weken geleden ziek was ben ik thee beginnen drinken. Ik kreeg enkele proevertjes van een collega en heb nu al een hele collectie. Dat ik dit nu pas gepobeerd heb. Niet te geloven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s