Gezondheidsadviezen in de media: goedbedoeld ongetwijfeld, maar ook verantwoord?

Tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering dat je haast dagelijks voedingsadviezen om de oren vliegen. Via social media, nieuwsmedia, talkshows en ga zo maar door. We zouden met zijn allen moeten stoppen met het eten van brood want daar worden we dik van, we moeten vezelrijker eten, we moeten superfoods aanschaffen en dagelijks Goji bessen en chiazaad met magere yogurt vermengen in de ochtend en dat eten als ontbijt, we moeten groots ontbijten maar in de avond zo min mogelijk proberen te eten, koolhydraten moeten worden vermeden als de zwarte dood enzovoorts. Althans, als wij die praatjes na zouden leven. Maar qua extremiteit kan je zo ver gaan als je wilt, een gouden voorbeeld in mijn optiek is het populaire YouTube-fenomeen Freelee The Banana Girl. Zij is veganistisch, maar dat is niet hetgeen waar zij haar bekendheid aan te danken heeft. Zij heeft haar bekendheid veelal te danken aan haar controversiële en vrij bizarre dieetopvattingen. Ik trok persoonlijk wel even een wenkbrauw op toen ik over haar dieet hoorde. Minstens vijftien bananen als ontbijt? In alle eerlijkheid lijkt het te werken, haar figuur is immers vrij begeerlijk. In mijn optiek gaat die extremiteit alle perken te buiten, maar als het voor een ander goed werkt, wie ben ik dan om daar negatief over te oordelen? De diëten lijken toch vruchten af te werpen, gezien de esthetisch begeerlijke slanke lijnen van de personen die het dieet presenteren. Maar goed, het is dat het lijkt alsof iedereen tegenwoordig denkt het beter te weten op het vlak van wat nu wel of niet gezond of verantwoord is qua leefstijl en dieet. Wat mijn irritatie wekt is datgeen. Natuurlijk zijn er richtlijnen met betrekking tot een gezond leven die altijd gelden: het is onverantwoord te roken, te zwaar te zijn en te veel suiker en/of zout te consumeren. Maar het lijkt wel alsof er allerlei nieuwe ‘regels’ de kop opsteken.

Wáárom is dit onverantwoord?

Neem als voorbeeld een iemand die een veganistisch dieet volgt, en dit dieet veelal laat bestaan uit rauwe groenten. Iedereen heeft het idee dat rauwe groenten gezond zijn, althans dit is wel een beetje de standaard geworden. En ik zou het beamen, rauwe groenten zijn gezond: ze bevatten veel vitaminen, mineralen en ga zo maar door. Bovenal zijn rauwe groenten veelal laag in calorieën, dus past het in een een dieet van iemand die gewichtsverlies als (mede-)doel heeft. Dus gegeneraliseerd gezien is het verantwoord voor een mens om rauwe groenten in zijn/haar eetgewoonten te verwerken. Welnu, mijn punt: ik heb chronische maagklachten, en door mijn specifieke aandoening is het allerslechtste wat ik kan eten rauwe groenten. Een komkommer (mét schil nog erger) bijvoorbeeld veroorzaakt fikse maagpijn, maagzuur-reflux en een toename van misselijkheid. Terwijl menig persoon een komkommer toch als een lichte snack ziet. Net zo erg: snoeptomaatjes. Wederom hetzelfde principe als bij de komkommer. Iedereen met gastroparese is anders; wat ik niet goed verdraag, verdraagt een ander wellicht beter en vice versa. Maar de richtlijnen bij gastroparese leren toch wel dat rauwe groenten een no-go zijn. Idem dito voor vezelrijke voeding. Met enige oplettendheid volgt de lezer waar ik heen wil met dit verhaal. Vezelrijk eten wordt enorm geprezen, rauwe groenten in het dieet verwerken ook. Deze adviezen zijn wellicht goedbedoeld, maar kunnen ook voor problemen zorgen. Ik heb een tijd niet geweten wat mijn maagklachten veroorzaakte, omdat ik nog geen fatsoenlijke diagnose had. Ik at simpelweg wat werd aangeraden, in de hoop dat ik mijn gezondheid zo wat kon opkrikken. Ik ging erg vezelrijk eten, want ik las op het internet overal dat dit aangeraden wordt. In Nederland zijn er ongelooflijk veel mensen die kampen met onverklaarbare (of nog niet nader verklaarde) gezondheidsklachten. Wat als zij, net als ik, luisteren naar wat hen verteld wordt, zonder zelf na te gaan wat hun klachten verergert of vermindert? Onder het mom van: ”ik eet zoals aangeraden wordt door een willekeurige dieet-guru, dus nu word ik vast gezonder.” Dit klinkt als iets wat naïef zou zijn, maar het gebeurt vaker dan gedacht in mijn optiek.

Mijn advies zou zijn: luister naar jouw eigen lichaam. Natuurlijk is het overnemen van dieetadviezen niet slecht. Het is zelfs leerzaam. Een betere versie van jezelf willen zijn en verbeteringen willen bereiken m.b.t. je figuur en gezondheid is aan te moedigen. Maar blijf zélf nadenken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die kampen met gezondheidsklachten, zoals ik.

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s