Heb ik een hekel aan alcohol en/of alcoholdrinkers?

Ik steek het niet onder stoelen of banken: ik houd niet van alcohol. Het (overmatig) drinken van alcohol wordt normaal en acceptabel geacht, terwijl men wél massaal struikelt over het gebruik van bijvoorbeeld marijuana. Ik gebruik ook geen marijuana, maar ik ben daar geen fel tegenstander van. Ik word altijd een beetje schuin aangekeken wanneer ik mijn mening over alcohol verkondig. Er wordt mij geregeld gevraagd naar de redenen voor mijn afkeer jegens alcohol, dus besloot ik het toe te lichten.

Ik heb van dichtbij kunnen meemaken wat alcoholisme met een mens kan doen. Het kan iemand met alle potentie in het leven totaal ten gronde richten. Alcohol is vrij onschuldig, als je er wijselijk mee om kunt gaan. Maar zo gauw je alcohol overmatig gaat consumeren of gaat consumeren om verkeerde redenen (het vergeten ofwel ‘wegdrinken’ van problemen) dan is het een gevaarlijk middel. De persoon in kwestie had potentie in het leven: hij was intelligent, gemotiveerd, sportief, sociaal en over all een persoon die kansen had in het leven. Tót hij besloot zijn ellende weg te gaan drinken, maar al te goed wetende dat alcoholmisbruik enkel voor meer ellende zou gaan zorgen. Maar je even niet angstig en ongelukkig voelen is verleidelijk: ik weet hoe dit voelt. Van jongs af aan heb ik dit tafereel deels meegekregen, en ik heb daar geen goede herinneringen aan. Ik heb in mijn jongere jaren (ik spreek over toen ik een jaar of vijftien was) wel eens geprobeerd alcohol te drinken, puur omdat het er een beetje ‘bij hoort’. Maar het enige effect dat alcohol op mij had was dat ik er enorm duizelig en misselijk van werd. Niet voor herhaling vatbaar, alleen al om die reden. Waarom zou ik blijven drinken, als ik er ziek van word? Omdat ik er bij zou willen horen? Mensen ontkennen het altijd vurig, maar weten diep van binnen dat één van de redenen dat ze drinken is omdat ze niet buiten de boot willen vallen. Want het is waar: je kunt jezelf niet relateren aan mensen die wél graag drinken en uitgaan als je dat zelf niet doet. Ik generaliseer hiermee veelal mensen van mijn leeftijdscategorie. Ik claim niet dat íedereen drinkt puur uit meeloperij of ‘erbij willen horen’, maar ik claim wel dat dat een onderliggend gevoel en/of reden is voor een deel van hen. Men moet wel in het achterhoofd houden dat ik hiermee niét doel op de mensen die gezellig met een paar vrienden een wijntje of biertje drinken. Ik doel op de Oh Oh Cherso-achtige praktijken. Indrinken, overgeven van de drank, allerlei twijfelachtige activiteiten verrichten met wildvreemden in dronken toestand en de volgende dag niet meer weten wat je hebt gedaan. En dan denken: ”zo, dat was leuk zeg! Dit doe ik nog een keer!” Als er mensen zijn die dit lezen en dat dus wél acceptabel vinden van zichzelf, gelieve mij een bericht te sturen met een uitleg over waarom men daar genot uit haalt. Ik heb dit werkelijk nooit begrepen, maar ik ben wel oprecht nieuwsgierig. Een goed mens behoort anderen in hun waarde te laten en dat doe ik bij dezen ook, maar ik kan niet begrijpen hoe men daar plezier uit kan halen. Begrip wil ik proberen op te brengen; begrijpen ga ik nooit doen. Ik wil graag naar mijzelf kunnen kijken en kunnen denken: ”ja, je hebt respect voor jouw lichaam, jouw geest en probeert het goede te doen voor beiden.” en dat kan ik niet als ik mijzelf met die Oh Oh Cherso-praktijken zou inlaten.

De reden waarom ik dus niet drink, en geen fan ben van (overdreven, dus geen gematigde: daar heb ik zeker géén kritiek op) alcoholdrinkers is dus een combinatie van bovenstaande toelichtingen. Ik vind het jezelf onthouden van wild uitgaan en te veel drinken geen uiting van saaiheid; ik vind het een uiting van zelfwaardering, zelfrespect en eigenzinnigheid.

Advertenties

2 Comments

  1. Dank voor deze ( ja kan echf;deze)blog. En ik snap heel goed als je van zo dichtbij de rotige gevolgen van alcoholmisbruik tegen bent gekomen dat je dan hier een uitgesproken mening over hebt. Alles waar je afhankelijk van bent kan destructief zijn denk ik. Zeker alcohol. Zelf drink ik graag een mooie rode wijn. Of een flesje bier. Weet eigenlijk niet hoe ik daar aan begonnen ben. Volgens mij was mijn eerste biertje op het hooiland. Soort boerengewoonte toen. En dan ook wel zo moe, warm en bezweet dat een koud biertje gewoon ok was. Zelf heb ik pas later als volwassene, zoals de meeste mensen denk ik, de andere kanten van alcohol bij mensen gezien. Dat is denk ik het verschil. Als je zoals jij al jong de zwarte kant daarvan meegekregen hebt, sta je er, denk ik, anders in.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s