Chronische ziekte en gewichtsverandering: hoe zit dit bij mij?

Bij chronische ziekte komt vaak een verandering in gewicht te pas. Verschillende factoren kunnen hier aanleiding toe hebben. Factoren als de symptomen van de ziekte, maar ook medicatiegebruik. Bij mijn chronische ziekte (gastroparese) komt beiden voor. Bij het voornaamste symptoom van gastroparese (chronische misselijkheid) zou je echter per direct aan gewichtverlies denken. Toen ik voor het eerst last kreeg van mijn klachten (ongeveer vier jaar geleden) woog ik aanzienlijk meer dan dat ik nu weeg. Om een beeld te krijgen: bijna twintig kilo meer. Ik had risico op overgewicht, maar at rustig door zoals ik deed want ik kon absoluut niet van zoetigheid als chocoladerepen en cake afblijven. Maar goed, toen ik plotseling van gezond naar misselijk ging verging mij het plezier in eten gauw. Ik ging minder eten, maar bleef eigenlijk vrij lang op het gewicht hangen dat ik had vóór ik ziek werd. Ik wist niet wat er mis met mij was, en mijn arts nam mij ook totaal niet serieus omdat volgens hem mijn gewicht niet logisch aansloot bij mijn klacht. ”Dus jij bent dag in, dag uit misselijk maar valt geen grammetje af? Dan zal het wel meevallen.” was een beetje zijn statement. Deze behandelaar nam mijn klachten eigenlijk verre van serieus en dacht dat er een andere oorzaak was voor mijn klachten, en verwees mij door naar een ander specialisme. Zonder daar al te veel woorden aan vuil te maken: ik kreeg verkeerde medicatie en dat had een behoorlijke impact. Ik verloor in die tijd ongeveer tien kilo, wat mij op een nog steeds gezond gewicht bracht (omdat ik tegen overgewicht aan zat voorheen kon ik wat kilo’s missen). Na het afbouwen van het medicijn bleef ik op dat gewicht hangen.

Flash forward naar de tegenwoordige tijd. Ik ben vlak na die periode opnieuw naar een internist gegaan, die mij wél fatsoenlijk serieus nam en al gauw bleek dat ik dus wel een somatische aandoening (of eigenlijk twee: ik heb ook slokdarmachalasie) heb. Het krijgen van een diagnose en dus zekerheid en bevestiging deed mij goed. Zeer goed, want mijn voornaamste frustratie lag hem in de onzekerheid omtrent mijn klachten en het beticht worden van liegen of het mijzelf aanstellen. Nu kon mijzelf ook gaan verdiepen in welke eetwijzen voor mij het beste zijn. Natuurlijk is dat voor elke persoon met gastroparese anders, maar er zijn algemene richtlijnen die sommigen wel naleven. Ik probeer die ook na te leven. Gastroparese en gewichtstoename blijft voor mij een vreemde gewaarwording maar het bestaat: mensen die elke dag misselijk zijn (en soms zelfs dagelijks last hebben van braken) maar juist kilo’s aankomen in plaats van verliezen. Ik ben lid van een aantal support groups en er zijn mensen die daar tegenaan lopen. Ik ben daar géén van; ik ben uiteindelijk gewicht verloren. Mijn gewichtsverlies is ook deels intentioneel: ik let op mijn voeding en doe aan lichaamsbeweging om dit gewicht te behouden. Ook zijn sommige mensen emotionele eters: wanneer zij zich vervelend of gestresst voelen gaan zij juist veel eten. Ik ben het tegenovergestelde: wanneer ik mijzelf ergens zorgen om maak, mijzelf vervelend voel of stress heb krijg ik niets weg. Dus in stressvolle perioden verlies ik vaak ook gewicht.

Wat ik belangrijk vind is dat men in het achterhoofd houdt dat chronische ziekte vaak komt met schommelingen in het gewicht. Tegen iemand die (aanzienlijk) aankomt in gewicht zeggen: ”eet gewoon wat minder, dan word je ook niet zwaarder. Je bent flink dik aan het worden.” terwijl die persoon enkel zwaarder is geworden buiten eigen schuld om (ziekte en/of medicatiegebruik) is erg pijnlijk voor de persoon in kwestie. Net als tegen een persoon die duidelijk is afgevallen zeggen: ”zeg, je wordt wel erg dun nu. Eet eens een cheeseburger, of zo!” pijnlijk kan zijn. Zorgen uitspreken over iemands gewichtsverandering is lief en een uiting van zorgzaamheid, maar doe dit op een manier waarop het niet kwetsend of beledigend is voor de persoon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s