De irritantste opmerkingen die ik als vegetariër tegenkom

Ik heb jaren geleden besloten dat ik vegetariër wilde zijn, en zo gezegd, zo gedaan. Sinds ik vegetariër ben heb ik echter de nodige kritiek op mijn eetgewoonten gekregen en andere vrij domme opmerkingen gehoord. Disclaimer: deze blogpost kan overigens vrij cynisch overkomen, let wel dat het niet mijn intentie is iemand te beledigen.

”Ik ben ook vegetariër! Maar ik eet wel vis.” of de soortgelijke: ”maar je eet wel vis toch?”

OK, stop. Je bent dan géén vegetariër. Dan ben je een pescotariër. Ik heb geen kritiek op pescotariërs, maar ik dacht altijd dat het algemeen bekend was dat een vegetariër geen enkel (voorheen) levend dier eet. Dus dat geldt ook voor vissen, schaaldieren enzovoorts. Ik hoor dit geregeld voorbij komen, al is dit niet beledigend of erg storend; het krijgt toch een plekje in dit lijstje. Ik heb eens in London tijdens een congres per ongeluk vis gegeten (na de eerste hap merkte ik direct dat het vis was, en heb het niet eens doorgeslikt), want de ober van het restaurant was even ‘vergeten’ dat ik als vegetariër geen vis eet. Ik had hem duidelijk aangegeven dat ik vegetariër ben. Misschien denkt de lezer van: wat stel je je aan, je had die hap makkelijk kunnen doorslikken. Ja, dat had gekund, want ik heb geen allergie voor vis en schaaldieren of iets in die trant. Maar ik had jaren geen vis meer gegeten en ik schrok letterlijk van de smaak en ik was eigenlijk best ontdaan van het feit dat ik zou falen in mijn ethische beslissing geen dieren te eten. Gelukkig nam een collega van mijn vader het op zich kwaad te worden op het personeel, aangezien hij wel kon begrijpen dat ik gepikeerd raakte. Hij eet geen rundvlees uit religieuze en culturele overtuigingen en zou ook ontdaan zijn als iemand hem rundvlees zou serveren.

fullsizeoutput_3e0

”Waar haal je dan jouw eiwitten vandaan?”

Dit is gewoon een vrij idiote opmerking; mooier kan ik het niet maken. Je kunt eiwitten uit zo veel plantaardig voedsel halen. Denk bijvoorbeeld aan zwarte bonen, kidneybonen, broccoli, walnoten, pistachenoten, amandelen, spinazie, bloemkool, tofu, snijbiet en als vegetariër eet je ook melk- en eiproducten (in tegenstelling tot veganisten). Dit geldt ook voor ijzer. IJzertekorten komen vaker voor bij vegetariërs en veganisten, maar dit omdat sommigen simpelweg niet opletten of zij genoeg eten van de plantaardige voeding die ijzer bevat. IJzer haalt een vegetariër bijvoorbeeld uit tarwe-, rogge-, krenten- en volkorenbrood, bessen, frambozen en bramen; gedroogd fruit, krenten, rozijnen, vijgen, abrikozen en groene bladgroenten (zoals boven ook al eerder genoemd).

jdxzif2

”Het lijkt me echt zo enorm vervelend als ik geen vlees meer kon eten, ik heb medelijden met je.”

Medelijden? Het is niet zo dat ik gegijzeld ben en dit gedwongen onderga, ik heb hier zelf voor gekozen dus ik zie niet in waarom hier medelijden aan te pas zou moeten komen. Ik ben juist gelukkiger als vegetariër, en ik mis het eten van vlees niet. Nadat ik mijzelf verdiepte in de (on)ethische aspecten van de vleesindustrie word ik bij het idee van het eten van vlees zelfs al een beetje weeïg. Natuurlijk geef je als vegetariër bepaald voedsel op dat je voorheen wél graag at, maar de redenen waarom ik vegetariër ben wegen daar tegenop. Al was ik nooit echt een groot liefhebber van vlees.

”Maar ik eet biologisch vlees, dus ik zie het probleem niet qua ethiek.”

Dit hoor ik heel erg vaak voorbij komen. Ja, oké het dier heeft in minder barre omstandigheden verkeerd. Maar uiteindelijk is het toch nog steeds gedood. Daar zit ook mijn voornaamste probleem. Al is het dier op een humane manier groot gebracht en heeft het in redelijk tot goede omstandigheden geleefd, dan nog is het geslacht voor dat stukje vlees in de supermarkt of waar dan ook. Ook houdt het niet over qua ‘goed leven’ voor die dieren die worden gefokt voor biologisch vlees. Stel je er zeker geen mooi paradijs bij voor.

fullsizeoutput_3e1.jpeg

”Vegetariërs en veganisten zijn ongezond, je hebt nu eenmaal vlees nodig.”

Die valt nog mee, maar variaties daarop (”ja, ziek blijf je inderdaad als je vegetariër bent.” etc.) zijn een stuk stugger en dommer. Er blijkt uit vele studies dat vegetarisch leven gezond (of zelfs gezonder) is en dat het geen dieet is dat nadelige gezondheidseffecten met zich meebrengt mits je er verantwoord mee omgaat. Maar dat verantwoord omgaan met eetgewoonten geldt net zo goed voor mensen die een omnivoor dieet handhaven. Ook dan kan je tekorten ontwikkelen als je niet op je voeding let en erg eenzijdig eet. Ik ben sinds ik vegetariër ben juist een stuk gezonder en mooier. Mijn huid is een stuk egaler, mijn haar is mooier en dan nog niet over mijn figuur gesproken; aangezien ik sinds ik vegetariër ben afgevallen ben. Toen ik nog vlees at moest ik haast na elke maaltijd anti-emetica (misselijkheidsremmers) innemen omdat ik er beroerd van werd. Natuurlijk heb ik nog steeds last van mijn chronische maagklachten, maar ik neem zelden medicatie tegen mijn misselijkheid. Dat tegenover het dagelijks nemen van medicatie.

”Waarom ben je geen veganist? Je draagt nog steeds bij aan dierenleed op deze manier.”

Deze vraag is niét irritant en erg terecht (en confronterend). Toch plaats ik deze hier, omdat ik dit graag toe wil lichten. Ik overweeg al een lange tijd een veganistische leefstijl. Mede omdat ik inderdaad nog steeds bijdraag aan dierenleed door nog steeds melk- en eiproducten te consumeren. Iedereen draagt op zijn/haar manier een steentje bij (net zoals mensen die biologisch vlees eten; al blijf ik sceptisch), en ik vind dat ik als vegetariër al zeker dierenleed probeer te voorkomen. Redenen waarom ik geen volledige veganist ben is omdat ik al behoorlijk beperkt ben in mijn keuze qua voeding vanwege mijn gezondheidsklachten. Rauwe groenten zijn bijvoorbeeld een no-go, terwijl deze veelal voorkomen in veganistische gerechten. Natuurlijk kan je aan elk gerecht een eigen draai geven, dus dit lijkt wellicht een drogreden. Ook zijn mijn naasten allemaal géén veganisten; zelfs geen vegetariërs. Als vegetariër kan ik mijn dieet combineren met dat van mijn naasten, maar het lijkt mij als veganist nog complexer worden. Stel je bijvoorbeeld een veganist voor met een partner die niet eens vegetariër is. Dat is een situatie die vrij complex zou kunnen zijn. Weliswaar niet onmogelijk, dus ik sluit zeker niet uit dat ik wél veganist word.

vegan

Advertenties

3 Comments

 1. Wat vervelend dat je vaak dit soort opmerkingen te horen krijgt! Sommige mensen zouden toch echt beter eerst eens nadenken voor ze iets zeggen over een onderwerp waar ze geen verstand van hebben…

  Like

 2. Wat super herkenbaar geschreven zeg! Jammer dat sommige mensen nogsteeds niet helemaal doorhebben dat het inderdaad je eigen keuze is, en dat daar zeker geen vis bij hoort. Ik ben zelf ook vegetariër, en veganist waar dat mogelijk is. Mijn vriend is een echte carnivoor, dat betekent dat ik twee aparte maaltijden maak iedere avond. Het is dus zeker niet onmogelijk! We zijn heel gelukkig samen. 😉

  Like

 3. Hallo Pascalle,

  alhoewel ik wellicht niks mag zeggen – sinds oktober vegetariër – herken
  ik vele punten uit je blog. Vooral het punt pectotatier. Bij mij op het
  werk is ook iemand die dit aanhoud, vind het voor mezelf niet te rijmen.

  De laatste alinea trok in het bijzondere mijn aandacht. Zelf ben ik gestopt
  met melk en toetjes, soms nog een plak kaas. Ei word lastig, maar moet er op langere termijn ook aan geloven. Ik heb als doelstelling om
  langzaam naar een Vegan levenstijl toe te werken. Ook herken ik het punt
  van het uiteten gaan, voornamelijk in een buffet restaurant : van de vele
  vele gerechten, heb jezelf de keuze uit minimaal 2 stuks.

  Ook ik ben ongezien 4 kg afgevallen. Enkel door anders te gaan eten.

  Graag houdt ik je blog en wellicht je weg naar het Veganist worden in mijn
  kijker aangezien ik zelf geen duidelijke informatie bronnen hierover kan
  vinden (of ik zoek niet goed).

  Succes en groet,

  Jan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s