Cosmetische ingrepen: mijn mening en ervaringen

Laatst las ik een discussie hierover op social media, en ik vond het een erg interessante discussie. Er zijn vele voorstanders van cosmetische ingrepen, maar zeker ook tegenstanders. Ik vond het een interessant idee dit toe te lichten op mijn blog. Althans, mijn mening en ervaring met cosmetische ingrepen.

Allereerst, ik ben een voorstander van cosmetische ingrepen. Alleen al om de reden dat ik vind dat ik mijzelf behoor te verbeteren op punten waar ik vind dat verbetering mogelijk of nodig is. Sommige mensen vinden dat cosmetische chirurgie ten koste gaat van iemands ‘eigenheid’: iemands identiteit. Ergens zit hier een kern van waarheid in, en dit heb ik zelf ook ervaren toen ik zelf een cosmetische ingreep liet doen. Men vind het zonde van je eigen uiterlijke eigenschap(pen), omdat je deze laat aanpassen. Een misverstand is ook dat men per se erg onzeker is of een hekel heeft aan zijn/haar uiterlijk. Ja, ontevredenheid is vaak de drijfveer, maar dit betekent niet dat iemand zichzelf hekelt. Tegenstanders redeneren ook veelal onder het mom van het ‘je bent mooi zoals je bent’-principe. Ik ben het hiermee eens, men is mooi zoals men is. Maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ik reken mijzelf tot estheet: ik vind schoonheid een belangrijk aspect van het leven. Dat geldt dan natuurlijk ook voor mijn eigen uiterlijk. Ik ben niet altijd zo geweest, overigens. Als kind was ik juist erg jongensachtig en deed mijn uiterlijk er niet zo toe. Ik was nooit te vinden bij de meisjes die met poppen speelden en van dansen hielden. Ik was als kind aan het voetballen met de jongens, boomhutten aan het bouwen of konijnenhokken aan het timmeren. Mijn favoriete kleding was een spijkerbroek, simpel t-shirt en bergschoenen (ja, hier zijn foto’s van, en nee; die komt nóóit iemand te zien, haha!). Maar naarmate ik ouder werd ebde dit tomboy-achtige weg, al heb ik zeker nog wél dat ik mijzelf comfortabeler voel in de nabijheid van mannen in plaats van vrouwen. Afijn, naarmate de tijd vorderde begon uiterlijk en schoonheid mij behoorlijk te interesseren, tot op het punt waar ik nu sta. Als ik in de spiegel kijk vind ik mijzelf mooi, ik zie mijzelf graag. Maar er is zoals ik al zei altijd ruimte voor verbetering. Wat mij brengt op het punt van wat ik zelf heb laten veranderen aan mijn uiterlijk.

Dus, wat heb ík aan mijn uiterlijk laten veranderen? Ik heb mijn tanden door een cosmetisch tandarts laten verfraaien. Let wel, mijn eigen tanden waren van nature al recht en zeker niet afzichtelijk. Ik heb nooit een beugel nodig gehad en mijn tandarts prijsde mij eigenlijk altijd om mijn eigen tanden. Ze stonden allemaal recht en ik verzorgde ze goed. Toen ik bij hem aankwam met de mededeling dat ik porseleinen facings wilde, weigerde hij dit ook. Wanneer je kiest voor deze ingreep, kan je niet meer terug en hij wilde geen al fraai gebit onomkeerbaar gaan bewerken. Ik had echter weinig boodschap aan zijn mening en ben naar een cosmetisch tandarts gegaan die deze ingreep wél wilde verrichten bij mij. Facings zijn een soort ‘kapjes’ over de tand. Maar voordat deze fatsoenlijk passen wordt er een deel van het oppervlak van de tand geslepen. Dit is ook reden waarom je na deze ingreep niet meer terug kunt. Ik heb nu bij mijn voorste zes tanden (tot en met de hoektanden) porseleinen facings. Porseleinen facings zijn vrij prijzig, de prijs loopt in de duizenden euro’s. Het goedkopere alternatief is facings van composiet, maar dat komt met nadelen en ik wilde het beste. Mijn facings zijn behoorlijk wit en verkleuren niet. Dus naast perfect recht zijn ze tevens mooi wit. Dit is wat ik altijd heb gewild, en ik heb geen spijt van deze keuze. Al was de ingreep zelf niet mis, ik had tweemaal zes verdovingen nodig. Maar goed, wie mooi wilt zijn moet pijn lijden zegt men toch? Het voelde de eerste dagen een beetje onwennig, omdat ik moest wennen aan een ander spiegelbeeld. Maar dit spiegelbeeld nu staat mij erg aan.

Advertenties

1 Comment

  1. Haha moest er wel om lachen. Herken wat je schrijft over facings. Ik was de eerste paar dagen bang dat ze eraf zouden vallen.

    Wil je nog andere dingen laten doen ?
    Wat ik heb heb je kunnen lezen op t gezamenlijke fb groepje 🤗

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s