Nee tegen romige smoothies, ja tegen fruitsappen (+ mijn favoriete fruitcombinaties)

Smoothies op melkbasis, supergezond lijken ze vast. Althans, ik dacht altijd dat deze smoothies gezond waren. Dan zat ik op een terras met een vriendin/vriend of familie en dacht ik, laat ik eens gezond en verantwoord doen! En bestelde een smoothie aardbei-banaan. Lekker zoet, met een romige ondertoon. Ja, ik vond het een lekkere smoothie, maar of ik er net zo vrolijk van zou worden als ik had geweten dat ik op zijn minst driehonderd calorieën (als het er niet meer zijn) in een paar slokken wegdronk weet ik niet zo zeker. Ik beschrijf nu een situatie van jaren geleden, want sinds ik mijn maagklachten heb houd ik helemaal niet meer van romige dranken en gerechten, maar toch vond ik het nu een goed voorbeeld. Wat ik nu wel dagelijks of in ieder geval wekelijks drink zijn fruitsappen. Niet de Appelsientje drinkpakken, maar geheel eigenhandig gemaakte fruitsappen. Ik heb een aantal combinaties die ik graag maak.

De combinatie van citrusvruchten

 • vier sinaasappels
 • twee grapefruits
 • één citroen
 • één limoen

Een relatief simpele combinatie, en je zou verwachten dat dit een behoorlijk zuur mengsel wordt, maar het valt zeker mee. De smaak van de vier sinaasappels overheerst namelijk. Ik raad wel aan na deze combinatie van fruitsappen even iets als water te drinken. Ga overigens nóóit tandenpoetsen direct na het drinken van iets als citrusvruchtensap, dit is juist slecht voor de tanden. Ik drink dit voornamelijk omdat ik zo van vele vitaminen al behoorlijk wat binnenkrijg. In grapefruit zit vitamine C, B1, B6 en A. En daarnaast ook bijvoorbeeld kalium. Ik heb een tijdje een licht kaliumtekort gehad, en daarom let ik hier nu extra op. In sinaasappel zit redelijk veel vitamine C, B1 en A. Tevens zijn citrusvruchten (vooral citroen, als ik mij niet vergis) goed voor het metabolisme. En een goed metabolisme is ook goed voor gewichtverlies. Om dit vruchtensap te maken was ik deze vruchten, snijd ik ze doormidden en gebruik ik een elektrische fruitpers.

dotvital-com-citrus-fresh-fruit-slices

Vezelrijke combinatie

 • Twee bananen
 • vier kiwi’s (of zespri’s, wanneer je de zachtere smaak van zespri’s prefereert)
 • ijsblokjes (optioneel)
 • water

Ik houd van bananen, en eet ze in principe vaak ook zonder ze door een blender heen te doen. Maar af en toe vind ik het ook prettig ze fijn te maken en te vermengen met ander fruit. In bananen zitten veel calorieën, dus wanneer je jouw calorie-inname probeert in te perken is dit een drankje waar je wellicht even op moet letten. Al zijn calorieën uit fruit aanzienlijk gezonder dan calorieën uit een reep chocolade. Let wel dat deze smoothie aanzienlijk minder zoet is dan die je in de supermarkt koopt. Ik voeg immers geen suiker of frisdrank toe. Dit omdat ik vind dat dat ten koste gaat van de gezonde impact dat het op mijn lichaam heeft. Die smoothies die je in restaurants of in de supermarkt kunt verkrijgen zijn niet voor niets zo heerlijk zoet; dat is omdat er limonade en/of suiker aan toe wordt gevoegd. Ik vind dit overigens ook lekkerder dan de te zoete smoothies, maar ieder zijn/haar ding. Een bekende van mij maakt ook smoothies, maar voegt dan vervolgens vier lepels suiker en limonade toe. In mijn optiek houd je jezelf dan een beetje voor de gek. Als de motivatie tot het drinken van de smoothies gezond en bewust bezig te zijn is, tenminste. In het fruit zelf zitten al genoeg calorieën, maar dat zijn de goede calorieën. Deze combinatie ingrediënten doe ik in de blender, tot het een fijn geheel wordt.

kiwi-banana-815x543

 

Tropische combinatie

 • twee bananen
 • stukjes mango
 • stukjes ananas
 • ijsblokjes
 • water

Mijn maag kan absoluut niet tegen ananas, maar deze smoothie lijkt mijn maag aardig te kunnen handelen. Waarschijnlijk omdat de smaak die overheerst de mango grotendeels is. Ananas is wel degelijk gezond: de vrucht is zeer rijk aan vitamine A, B1, B6, B11, C, E. Mango vind ik persoonlijk een erg lekkere vrucht met een zachte smaak die erg goed samengaat met mijn maagaandoening. Naast vitamine C zit er ook vitamine B6, vitamine E en vitamine A in. Een aantal belangrijkste mineralen die in mango voorkomen zijn kalium, magnesium, calcium, ijzer, en zink. In deze smoothie zitten wederom weliswaar vrij veel calorieën, keep this in mind! Ik gebruik voor deze smoothie soms ook uit gemakzucht de doosjes bevroren fruit die bij de Albert Heijn verkrijgbaar zijn. Deze liggen bij de vriesvakken. Wederom gaan deze bovengenoemde ingrediënten in de blender tot ze een fijn geheel zijn, en ta-da: een gezonde smoothie zonder toegevoegde suikers en melk.

agrovatepineapple-sweet-united_1mango1banane

 

Rode vruchten

 • drie handen vol aardbeien
 • twee handen vol cranberry’s
 • twee handen vol frambozen
 • twee handen vol kersen
 • twee handen vol rode bessen
 • twee handen vol bramen
 • één granaatappel
 • ijsblokjes
 • water

Wederom ben ik vaak gemakzuchtig en koop ik een doosje bevroren fruit bij de Albert Heijn, die deze ingrediënten al haast allemaal bevat. Maar op zijn tijd koop ik deze vruchten vers en voeg ik enkel nog ijsblokjes en water toe. Rood fruit is heel erg gezond, en deze smoothie is vrij caloriearm (vergeleken met bovenstaande smoothies waar banaan en mango in verwerkt zit). Rood fruit zit boordevol antioxidanten van/en vitaminen.

pomegranatefruits-des-bois-cab72cba

 

Enjoy! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s