Ik ben trots op mijn arrogantie

Iedereen wordt wel eens aangesproken op negatieve aspecten van zijn/haar karakter. Wanneer je in een verhitte discussie belandt met iemand en die persoon overschakelt naar schelden en beledigen, maar het wordt ook wel eens als goedbedoeld advies verpakt. Een soort van opbouwende kritiek. Je kunt geen les trekken uit doorsnee scheldwoorden, maar je kunt wel kennis opdoen uit kritiek op jouw persoonlijke trekken. Als ik al kritiek krijg op mijzelf dan is het kritiek gebaseerd op het feit dat ik een heethoofd kan zijn wanneer iets niet loopt zoals ik dat wil, of er wordt gezegd dat ik arrogant en zelfingenomen ben. Ik spreek het niet per direct tegen wanneer het tegen mij gezegd wordt. Maar alles moet in perspectief worden gezien. Het is belangrijk te onthouden dat er ergens een grens ligt tussen zelfverzekerdheid en arrogantie. En waar ligt die grens? In mijn optiek is dat een persoonlijke opvatting. Wat ik als zelfverzekerdheid zou bestempelen zou een ander wellicht als arrogantie kunnen bestempelen. Overtuigd zijn van je eigen kwaliteiten en daar trots op zijn vind ik niet per se een vervelende karaktertrek. Maar wanneer je door jouw eigen kwaliteiten op anderen gaat neerkijken, dan neigt het al wat meer naar arrogantie. Ik kan in zekere zin zelfingenomen zijn, maar niet op het vlak van zaken waarvan ik weet dat ik er géén talent voor heb. Ik zou nooit claimen dat ik aanleg heb voor het oplossen van wiskundige formules. Sterker nog; ik faal op het vlak van wiskunde. Daarom zou ik mijzelf ook nooit op de voorgrond doen treden wanneer er een discussie of gesprek plaatsvindt over wiskunde en gerelateerde onderwerpen. Maar wanneer ik wél ergens bepaalde kennis over bezit dan hul ik mijzelf niet bescheidenheid. Zelfverzekerdheid wordt vaak ten onrechte bestempeld als arrogantie in mijn optiek. Ik ben een persoon die graag op de voorgrond treed, en daar ook niet omheen draait. Ik ben zowel introvert als extrovert: mijn diepere gevoelens en emoties zijn als gespreksonderwerp een taboe, maar anderzijds houd ik er van te praten over mijzelf en mijn ervaringen. Men baseert zijn/haar gedrag ook op ervaringen. Wanneer je geregeld gecomplimenteerd wordt op bepaalde zaken, dan ga je beseffen dat je het inderdaad goed doet of dat je een bepaald talent bezit. Hetzelfde geldt wederom voor dingen die je niét goed of beter doet; daar wordt je ook op gewezen. Wanneer men mij bestempelt als arrogant dan zie ik dat niet per direct als een belediging. Ik word liever arrogant genoemd dan saai of triviaal. Succesvolle en talentvolle mensen worden geregeld als arrogant bestempeld. Vaak omdat zij juist zelfverzekerdheid zijn over hun succes. Al wordt arrogantie vaak gezien op ‘oppervlakkige’ vlakken (geldbezit, uiterlijk) en minder bij zaken als bijvoorbeeld het kunnen tonen van betrokkenheid, vriendschappelijkheid en liefde. Ergens goed in zijn en daar op gewezen worden motiveert, althans dit is mijn ervaring. Ik vind dat iemand die dagelijks sport en een superieur krachtig en afgetraind lichaam heeft best van zichzelf mag zeggen dat hij/zij gedisciplineerd is, en daarin beter is dan een grote groep anderen. Daarmee zeg je niet dat je in alle opzichten een ‘beter’ persoon bent, maar wel dat je op dat specifieke vlak beter bent. Zoiets schiet men die dit nu leest misschien in het verkeerde keelgat, maar ik vind dat dit gewoon mogelijk moet kunnen zijn. Wanneer je ergens goed en/of beter in bent, mag je daarvoor geprezen worden. Ik zie het niet als belediging wanneer iemand mij arrogant noemt; ik ben trots op mijn zelfverzekerdheid. En als dat als arrogantie wordt bestempeld, so be it. Iedereen zou trots op zijn/haar talenten moeten kunnen zijn, zonder dat het als negatief gezien wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s