De vriendelijkheid en steun van een onbekende

Toen ik jaren geleden last kreeg van mijn gezondheidsklachten wist ik absoluut niet waar ik terecht moest met mijn gevoelens en ervaringen. Ik deelde deze met mijn ouders, maar naast enig begrip was er geen sprake van herkenning. Het ontbreken van herkenning leidde tot het onbevredigende gevoel van het niet op deze golflengte zitten als je gesprekspartner. Al gauw zocht ik mijn toevlucht op het internet, want er is altijd wel iemand die zich soortgelijk voelt en soortgelijke ervaringen op doet of heeft opgedaan als jijzelf. Ik besloot een Tumblr-account aan te maken in de hoop daar wat steun te ervaren. Ik had nog nooit Tumblr gebruikt, dus het duurde even voor ik überhaupt het principe van het social medium door kreeg. Ik plaatste berichten en gebruikte hashtags die betrekking hadden tot mijn klachten en al gauw had ik één volger. Deze onbekende volger was een meisje dat leed aan de ziekte van Crohn. Haar klachten bestonden voornamelijk uit darmklachten, maar zij had net als ik ook veel last van misselijkheid en vermoeidheid. Ze kwam uit Duitsland, maar sprak prima Engels en daarom spraken wij Engels. Waar zij al jaren last had van haar klachten was ik een groentje op het vlak van ziek zijn. Ik was net een paar maanden ziek en wist niet wat ik had en of het chronisch zou zijn of tijdelijk. Ik was al bang voor bloed prikken, laat staan de doodenge maagonderzoeken. Ik sprak met haar over hoe verschrikkelijk ik het vond om niet te weten waarom ik elke dag misselijk was, en zij herkende zichzelf erg in mij. Ik deed haar denken aan haar jongere zelf. Zij had net als ik jaren geleden onder het niet weten wat er mis was met haar gezondheid. Ik keek tegen haar op: omdat zij zo veel kennis en ervaring had, maar bovenal omdat ze zo sterk in haar schoenen stond en doorzette ondanks haar chronische ziekte. Ik was een gefrustreerd hoopje ellende vergeleken met haar. Mijn Tumblr-account groeide flink uit en naarmate de weken vorderde trof ik vele andere chronisch zieken. Honderden. Ik voelde mijzelf in het echte leven hartstikke alleen als zieke, maar ik vond steun op het internet. Ik herinner mijzelf dat zij mij geruststelde toen ik voor het eerst een gastroscopie moest ondergaan. Zij had er immers al meerdere gehad, en gaf mij adviezen en sprak mij moed in. Maar na verloop van tijd heb ik mijn Tumblr-account verwaarloosd. Dit omdat een nieuwe periode aanbrak, namelijk die nadat mijn arts besloot mij niet meer serieus te nemen en mij naar een andere hulpverlener door te sturen. Jaren verstreken en ik heb haar nooit meer gesproken. Nu ben ik eigenlijk geworden wat zij ook was: gediagnosticeerd chronisch ziek, bekend met vervelende onderzoeken (als gastroscopieën en slokdarmmanometrieën) en bovenal ervaren op het vlak van wat mijn gezondheid wel en niet aan kan. Ik had destijds niet 10% van de kennis die ik nu heb, en net zo weinig ervaring. Veel van mijn steun destijds heb ik aan haar te danken. Zij kende mij niet eens persoonlijk, maar wilde mij steunen en helpen omdat ze zag dat ik het nodig had. Als dat geen goedheid is, dan weet ik het ook niet meer. Ik ben vrij pessimistisch aangelegd, mede door ervaringen die ik opgedaan heb, maar ik zie veel warmte en goedheid in situaties als deze. Mede om deze reden blog ik ook. Ik wil dat ik mensen kan helpen met mijn ervaringen en kennis op bepaalde vlakken. Wanneer mensen naar mij toe komen met vragen over gezondheidsklachten dan zal ik altijd alle tijd nemen hen zaken toe te lichten en om steun te bieden. Ik gun mensen niet de onzekerheid en eenzaamheid die ik zelf heb moeten ervaren, en nog steeds ervaar op momenten. Ik gun mensen wel mensen zoals het meisje dat mij hielp destijds. En als ik dat kan zijn voor een ander, dan ben ik dat graag met heel mijn hart en ziel.

Advertenties

2 Comments

  1. Klopt, ik loop ook met een chronische ziekte. Je omgeving begrijpt het niet dus je stopt met klagen erover. In een Facebookgroep kan ik dat wel gewoon doen tussen onbekenden met hetzelfde. Fijn is dat, je bent dus niet de enige en het zit niet in je hoofd. Veel moed. Liefs E.

    Like

  2. Mooi is dat he? Zit ook veel op internet . Met name Instagram En heb ook wat meisjes leren kennen waar ik nu al jaren mee spreek. Een paar heb ik al in t echt ontmoet en klikte leuk 😁

    Heb je haar al eens ontmoet? Of andere volgers ???

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s