De 4 voordelen aan mijn chronische ziekte

Wanneer je aan chronische ziekte denkt, dan dan je aan veel negativiteit. En dat is vaak ook terecht. Een chronische ziekte is ook niet makkelijk of prettig. Maar toch heeft het voor mij persoonlijk ook voordelen gehad. Wellicht is het woord ‘voordeel’ niet de juiste verwoording. Het zijn meer zaken die mee zijn gekomen met mijn chronische ziekte die ik als leerzaam of goed ervaar. Ik zal hiervan vier toelichten.

 • Het heeft mij veel geleerd

Voordat ik last kreeg van mijn gezondheid wist ik weinig tot niets af van (chronische) ziekten, laat staan dat ik wist hoe het zou zijn om het zelf te ervaren. Zoals vele gezonde mensen dacht ik niet echt na over mijn gezondheid. Ik was immers zestien, en niet echt bezig met mijn gezondheid. Toen ik ineens gezondheidsklachten kreeg heb ik uren (wat zeg ik; dagen, weken) besteed aan het uitzoeken wat bepaalde klachten kan veroorzaken, welke ziektes wellicht bij mijn klachten passen en ga zo maar door. Maar door het doorspitten van medische informatie groeide mijn interesse in de medische en farmaceutische wereld en ben ik mijzelf hier verder in gaan verdiepen. En natuurlijk heb ik op emotioneel vlak ook erg veel geleerd.

 • Het leert mij te focussen op mijzelf

Het is niet zo dat ik dat niet al deed. Maar nu word ik gedwongen af en toe afstand te nemen van bepaalde activiteiten en even rust te nemen. Af en toe ben je zo druk bezig dat je vergeet dat je je ook wel eens op jezelf mag focussen. Iedereen verdient af en toe rust; dit is zelfs noodzakelijk. Je lichaam (én geest) heeft veel te verduren als je een druk leven leidt. Maar het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Ik vergat dit wel eens, want ik was te druk bezig met van alles en nog wat. Nu heb ik geen keuze meer; wanneer ik mijzelf fysiek (en dit geldt ook op emotioneel vlak) te druk maak, dan herroept mijn lichaam zich. Ergens is het vervelend dat mijn gezondheidsklachten dan meer gaan opspelen, maar het is ook een duidelijke boodschap van mijn lichaam aan mijzelf: even rustig aan doen nu.

 • Ik heb meer inlevingsvermogen

Ik ga er niet om liegen; ik heb voordat ik zelf chronisch ziek werd wel eens gedacht dat sommige chronisch zieken zichzelf wat meer moesten vermannen. Natuurlijk had ik wel begrip en was ik niet vals of onaardig, maar door mijn hoofd speelde wel af en toe de gedachten die meer neigde naar onbegrip. Eigenlijk kan je weinig beters verwachten van iemand als ik destijds (een puber van een jaar of veertien met een perfecte gezondheid die geen weet heeft van gezondheidsklachten), maar ik vind nu dat ik genuanceerder hadden moeten nagaan wat chronische ziekte met een persoon kan doen. Nu begrijp ik mensen met gezondheidsklachten meestal vrij goed, en voel ik ook direct een soort band met een andere chronisch zieke. Ik heb dan ook al gauw de neiging de persoon te helpen wanneer het mogelijk is. Ik herken mijzelf in anderen, en kan mijzelf vele malen beter inleven in gevoelsbelevenissen van anderen. Empathie maakt een mens vaak een stuk fijner.

 • Ik waardeer de kleinere dingen in het leven meer en kan beter relativeren

Het klinkt zo cliché, maar het is waarheid. Nu ik elke dag geconfronteerd word met mijn gezondheidsklachten, kan ik zeer genieten van dagen waarop het goed gaat. Ik kan van een kopje thee op een terras enorm genieten, al is het zoiets simpels. Ik kan tevens weer genieten van eten, en zeker wanneer mijn misselijkheid het eens laat afweten. Eten was voorheen altijd een van mijn grootste vijanden, maar nu ik mijn klachten geaccepteerd heb laat ik het over mij heen komen. Ik weet dat ik van eten (zeker van bepaald eten dat mijn klachten triggert) meer last krijg van mijn klachten. Maar weet je wat: so be it! Ik weet dat het zo is, en ik probeer hier zo min mogelijk frustratie over te hebben. Het is een gevecht wat je niet wint. Als ik bij elke keer dat mijn klachten toenemen kwaad ga zitten wezen, dan ben ik elke dag kwaad. En daar schiet niemand iets mee op. Iets anders wat mij tevens een goed gevoel geeft is anderen helpen die met hetzelfde (of soortgelijks) kampen als ik. Een luisterend oor, steun en advies van iemand met ervaringen kan voor iemand erg veel betekenen. En ik bied dat zeer graag. De reden dat ik mijn blog ook wijdt aan chronische ziekte is hier bijvoorbeeld een uiting van: hopelijk biedt het sommigen steun en ziet men dat ze niet alleen zijn.

Advertenties

11 Comments

 1. Ik vind het heel knap dat je het zo bekijkt! Ik word aankomende week getest op fybriomyalgie en ergens hoop ik dat dat het is. Zodat ik weet wat ik heb. Maar langs de andere kant kijk ik er al zo tegen op. Dit is even een goeie wake-up call om mezelf te herinneren aan de positieve dingen.

  Like

 2. Leuk dit artikel terug te zien in de Facebook bloggersgroep. Toevallis stuitte ik van de week al eerder op je artikel. Ik ben zelf al lange tijd ziek en de titel van je artikel trok gelijk mijn aandacht. Ik kan me vinden in je verhaal. Je leert jezelf goed kennen als je ziek bent en zaken beter relativeren. Hoewel ik altijd al een redelijk inlevingsvermogen heb gehad weet ik nu dat je klachten van mensen niet moet wegwuiven. Als je je niet lekker voelt is dat heel erg naar, je wilt zelf immers ook serieus genomen worden. Ik moet zelf nog wel werken aan ’t punt ‘de kleine dingen in het leven waarderen’. Hoewel ik best wel kan genieten van mooi weer, lekker eten of een lekkere knuffel van mijn man vind ik ’t lastig om op slechte dagen (dat ik me ontzettend ziek voel) een positieve vibe te vinden. Dat is iets waar ik voor mezelf aan wil werken.

  Nogmaals, een mooi artikel. Ik vind het top dat je je openstelt over je chronisch ziekzijn en de bijkomende gevolgen. Een positieve draai geven aan iets negatiefs kan niet iedereen. Ik wens je alle sterkte en ‘beterschap’ voor zover dat mogelijk is.

  Liked by 1 persoon

 3. Super dat je zaken benoemt die je geleerd hebt. Veel mensen vergeten dat je in zware tijden jezelf beter leert kennen. Jij laat zien dat dit er ook bij hoort. Ik gun je nog vele kleine gelukkig makende momenten!

  Like

 4. Mooi, open artikel. Het is voor mij helaas niet meteen duidelijk wat voor chronische ziekte je dan hebt.. Kan het ook nergens vinden. Misschien wil je dat helemaal niet delen, maar dat is mijn nieuwsgierigheid die nu getriggerd is door jouw artikel haha. Goed dat je alle positieve dingen beschrijft. Mooi mens! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s