Mijn voor- en nadelen van bloggen

Mensen vragen zichzelf wel eens af waarom ik ben gaan bloggen. Je deelt immers persoonlijke zaken over jezelf, en dat is niet iets wat iedereen graag doet. Of je zou kunnen gaan bloggen over erg oppervlakkige zaken, maar dat is niet mijn insteek. Ik heb een hele tijd een blog op Tumblr gehad, maar dat was een anonieme blog en bovendien in het Engels. Toen ik merkte dat ik veel volgers kreeg wilde ik eigenlijk mijn indentiteit vrijgeven zodat ik beter kon communiceren met mijn volgers, maar dit deed ik niet. Ik besloot toen een blog te beginnen waar ik enkel over chronische ziekte zou bloggen en waar ik wél mijn naam op vrij zou geven. Ik deed dit, en wederom een blog in het Engels. Maar ik wilde ook een blog starten waarop ik ook zaken kon delen die niet enkel over mijn gezondheid gaan. Dus dat betekende ‘de geboorte’ van deze blog (ik vind ‘de blog’ beter klinken dan ‘het blog’ dus vandaar dat ik voorkeur geef aan dit lidwoord en dus ook aan het aanwijzend voornaamwoord ‘deze’). Maar aan bloggen zitten zowel voordelen als nadelen.

De nadelen vind ik..

Negatieve reacties

Iedereen krijgt wel eens negatieve reacties in zijn/haar leven, en sommigen kunnen dat makkelijk van zich afschudden en anderen weer lastiger. Maar tot op zekere hoogte is iedereen te raken met harde woorden. Over het algemeen is het voor mij ook belangrijk van wie de woorden komen. Wanneer iemand iets vervelends zegt en ik weet dat die persoon gewoon gefrustreerd en/of jaloers is vanwege iets dat ik beter doe dan lach ik er om. Zulke mensen zijn jouw tijd niet waard. Als je te maken krijgt met zo iemand denk dan bij jezelf: ik sta hier zo ver boven. Want dat sta je ook. Maar zelfs dan kunnen die woorden nog wel eens blijven hangen. Ik krijg graag opbouwende kritiek, want daar leer je van. Maar kritiek is anders dan haat. Een voorbeeld is een reactie die ik laatst kreeg (anoniem natuurlijk) op één van mijn blogposts. Het kwam er op neer dat ik een aansteller ben, het karma is dat ik chronisch ziek ben en dat ik het verdiend heb. Let wel, deze persoon heeft geen idee wie ik ben want ik weet via het IP-adres dat het niet iemand is uit mijn buurt. Blijkbaar vergeten sommige mensen even dat ik handig ben met IP-adressen, proxy’s etc., haha. Maar goed, toen ik het las schrok ik wel. Ik weet dat de persoon die dat schrijft dit hoogstwaarschijnlijk uit jaloezie doet, dus daarom neem ik het niet serieus. Maar dat er mensen zijn die zoiets zeggen dat was even verbazend.

Onzekerheid over hoe persoonlijk ik wil schrijven

Ik blog wel over vrij persoonlijke zaken, en dit doe ik graag. Ik vind dat dit mijn blog persoonlijk maakt. Want wat is een persoonlijke blog zonder persoonlijke verhalen? Maar goed, er zijn natuurlijk grenzen en het is lastig die te definiëren. Ik zou nog veel persoonlijker kunnen gaan schrijven, maar of dit een goede keuze is dat weet ik niet. Soms dan ben ik aan het typen en denk dan halverwege: nee, dit is het net niet. En dan begin ik opnieuw, of maak het iets oppervlakkiger. Dit is iets dat altijd een beetje een lastig punt is.

Geen inspiratie

Juist ook om bovenstaande reden is het soms lastig om inspiratie tot een blogpost te hebben. Mijn blog is persoonlijk en mijn meningen en levensgebeurtenissen deel ik dus hier, maar welke wil ik delen en welke niet? En wat willen mijn lezers graag lezen? Het is soms lastig in te schatten!

De voordelen vind ik..

Je verhaal hier kwijt kunnen

Ik schrijf al sinds mijn jeugd, maar ben juist geen persoon die over gevoelens spreekt. Althans, niet als ze verder dan meningen gaan. Ik schrijf ze wel graag op, zodat ik het een beetje op een rijtje kan zetten. Als je iets opschrijft en het naleest dan kom je tot nieuwe inzichten en kan je alles beter overzien. Het is daarom ook prettig om te bloggen vind ik, omdat je zo je verhaal kwijt kunt en ook je eigen vooruitgang kunt zien.

Anderen helpen

Toen ik net last kreeg van mijn gezondheidsklachten wist ik niet dat er velen mensen als ik waren, en al helemaal niet dat er zo veel blogs over bestaan. Een wereld ging voor mij open toen ik dat ontdekte, en het heeft mij erg geholpen. Je weet dat je niet alleen bent, en je kunt door andermans ervaringen leren hoe je dingen het beste aan kunt pakken. Blogs soortgelijk aan die van mij, maar dan van anderen, hebben mij toen geholpen. Het voelt dan alsof je iemand ‘kent’ die hetzelfde of iets soortgelijks als jij doormaakt of door heeft gemaakt. Ook is het educatief voor mensen die niet weten wat bepaalde gezondheidsklachten inhouden, maar er wel graag over leren. Ik vind dat zo mooi. Als iemand op deze blog stuit en het een vreselijke blog vindt, dan nog heeft die persoon iets geleerd over wat ik mensen wil bijbrengen. Één van de belangrijkste doelen die ik met deze blog heb is mensen iets bijbrengen.

Voor alle mensen die mijn blog lezen, ik ben jullie heel erg dankbaar!

Advertenties

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s