Mijn ‘opmerkelijke’ eetgewoonten

Ik krijg wel eens vragen over wat ik nu eigenlijk eet, hoe ik op mijn gewicht blijf etcetera. Dat is nog al een uitleg, want mijn eetgewoonten zijn niet zoals die van de meesten. Ik vind het niet opmerkelijk, maar ik hoor af en toe dat anderen dat wel vinden. Niet alleen omdat ik gastroparese maar ook omdat ik bepaald voedsel vermijd. Ik eet geen dieren (koe, kip, varken, vis, konijn en praktisch alles wat ooit een hartslag had), drink ook geen melk en eet geen eieren. Ik zie een dier niet als voedingsmiddel. Niemand eigenlijk, maar velen hebben de connectie (nog) niet gemaakt. We struikelen massaal over het eten van honden en katten in bepaalde landen, maar eten gerust dieren die net zo goed pijn en angst kunnen voelen. Afijn, dat is een discussie die we nu niet voeren. Maar goed, dat is dus een fundament van mijn eetgewoonten en mede een reden waarom ik slanker ben dan voorheen. Veel dierlijke producten zitten behoorlijke dikmakers. Al kan je ook prima overgewicht hebben zónder dieren te eten. Gemiddeld genomen hebben weliswaar vegetariërs en veganisten minder overgewicht.

Een ander aspect van mijn eetgewoonten vinden sommigen ook apart, vooral mensen die proberen af te vallen: ik eet veel koolhydraten, ik vermijd juist de vetten. Mensen prijzen vaak de ‘low carb high fat‘-diëten en er zijn groepen op social media met duizenden, tienduizenden leden waarin gerechten worden gedeeld die zo koolhydraatarm mogelijk zijn. Ik vermijd dus geen koolhydraten, wel vetten. Ik beperk zelfs de goede vetten, die bijvoorbeeld in noten zitten. Maar ik schrap ze uiteraard niet volledig. Ook vetten zijn essentieel. Maar dat is iets waar ik dus wel echt op let, ik tel geen koolhydraten en vetten per inname maar ik kijk zeker op de etiketten van voedingswaren en als er veel vetten in zitten laat ik het staan. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het zeer beperken van chips als snack, ik eet dan popcorn. Wat ik doe is niet per se vergelijkbaar met calorieën tellen, ik eet immers veel koolhydraten en dus ook veel calorieën. In fruit zitten veel suikers, maar dan wel weer weinig vetten. Mensen op een dieet met als motivatie gewichtverlies vermijden vaak (grotendeels) brood en aardappelen, maar ik juist niet. Mijn dieet bestaat daar haast grotendeels uit zelfs. Dan is er nog het drinken. Ik drink geen alcohol, dat is iets waarin ik verschil met velen. Ik drink enkel thee, water en af en toe light frisdranken. Het is belangrijk om genoeg te drinken, dus ik probeer elke dag te letten op hoe veel ik drink.

Ik ben tevreden over mijn dieet, ik ben blij met mijn figuur (maar er is altijd ruimte voor verbetering, ik ben ermee bezig!), voel mijzelf aanzienlijk beter in vergelijking met hoe ik mijzelf voelde toen ik nog dieren etc. at en ik kan genieten van koolhydraatrijk eten. Wat eet jij? Volg je een dieet of eet je gewoon wat je wilt en blijft je figuur en gezondheid prima op peil? Let me know!

(Ik ben geen diëtist of voedingsspecialist; dit zijn mijn meningen en dienen niet als vervanging voor het advies van een professional)

Deze pyramide is een goede en vrij accurate representatie van mijn eetgewoonten. Het gaat in deze foto voor mij om de balans in hoeveelheid per soort voeding, niet om de precieze portiegrootte.

vegan_food_pyramid_nutriciously.jpg

Advertenties

3 Comments

  1. Ik eet veel goed brood. Fruit, veel goed groenten, peulvruchten. Aardappelen. Gewoon simpel eten. Geen snacks, geen koek, geen suikers. Noten en vooral veel zaden. Puur eten. Dat houd je slank. Gewoon eenvoudig houden. Zodat je elke avond goed eet. Kruidenthee.
    Je voelt je er ook veel beter bij. Dat is mijn ervaring. Groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s