Vier tips tegen vliegangst + persoonlijke ervaringen

Ik vliegangst? Ja, ook al vlieg ik best vaak, ik heb een lichte vliegangst. Ik vind het helemaal niet prettig om in een vliegtuig te zitten en dat geldt in het bijzonder voor het opstijgen. Het in de lucht zijn en landen vind ik minder eng. Ik heb in de loop van de jaren doorgekregen wat helpt tegen de angst, en misschien kan het jou ook helpen!


Bevecht je angsten met rationaliteit

Je denkt wellicht aan de horror van vliegtuigrampen, maar ga eens na: hoe groot is die kans dat het jou overkomt? De kans dat je onderweg naar het vliegveld bij een auto-ongeluk betrokken raakt is velen malen groter. De piloten hebben een lange en strenge opleiding achter de rug en hebben zelf ook iets te verliezen natuurlijk, ze zitten namelijk zelf ook in het vliegtuig. Kleine kans dat ze gaan zitten aanklooien, want daarmee brengen ze zichzelf ook in gevaar. Piloten hebben een baan die enorm veel verantwoordelijkheid vergt, en dat weten ze als geen ander. Ook is het andere personeel (stewards en stewardessen) goed opgeleid en getraind om juist en snel te handelen in allerlei situaties, van heftige turbulentie tot aan een passagier die vervelend wordt. Dan is er nog de angst voor terrorisme, die angst zit er bij mij ook af en toe in. Vooral op de grote en populaire vliegvelden zoals Heathrow, in London. Maar op die vliegvelden weet het personeel net zo goed als ik dat ze een risico lopen, mede omdat het zo’n drukbezochte en bekende plek is. De beveiliging is op (grote, drukke) vliegvelden tegenwoordig extreem goed, zowel in het gedeelde vóór de douane als het gedeelte na de douane. Het is praktisch onmogelijk wapens langs de douane te krijgen, tenzij je de douane zou omkopen; maar laten we wel wezen, hoe groot is die kans nu? Luchtvaart wordt heel serieus genomen en de risico’s op misstanden en ongelukken worden zo veel mogelijk ingeperkt.

fullsizeoutput_e6c

 


Probeer een beetje in ‘je eigen wereldje’ te zijn

Vind je het vliegveld even te druk of begin je angstig te worden of te piekeren, luister dan even muziek met oortjes in. Kies voor muziek die jij op dat moment prettig vindt. Rustige muziek, of juist een oppeppend liedje; wat jij wilt. Als je de tijd hebt, ga dan even zitten ergens. Het liefst waar het rustig is. Focus je op de muziek en kijk wat om je heen, of zoek een raam waar je naar buiten kunt kijken. Vaak hebben vliegvelden grote ramen waar je naar buiten kunt kijken. Denk aan je bestemming: aan of het warm weer wordt of dat je een warme jas aan moet trekken, aan wat je gaat doen, wie je gaat ontmoeten en dergelijke dingen. Focus je daar op, en niet op de vliegreis.

inside-airport-window-wallpaper-3


Verdiep je in luchtvaart

Misschien vraag je jezelf af hoe zo’n zwaar vliegtuig überhaupt in de lucht blijft, en wat turbulentie nu eigenlijk is. Turbulentie voelt voor iemand met vliegangst verschrikkelijk, maar als je beseft dat turbulentie iets gebruikelijks is waar piloten en ander vliegtuigpersoneel perfect mee om weten te gaan, ebt die angst misschien al wat weg. En het vliegtuig zelf, kan zo’n stugge kast die turbulentie wel aan? Ja, want de vliegtuigen zijn getest op het aankunnen van de zwaarst gemeten (en zwaardere) turbulentie. Besef hoeveel vluchten er per dag wel niet zijn, en hoe vaak het dus gewoon goed verloopt. Vliegtuigrampen zijn vaak wereldnieuws, maar als er voor elke goed verlopen vlucht een nieuwsartikel zou zijn dan zou er geen plek en tijd meer zijn voor ander nieuws op televisie en het internet. De luchtvaart is zo geavanceerd en de betere luchtvaartmaatschappijen hechten enorm veel waarde aan hun goede naam. Mede hierdoor zijn ze continu bezig met innovaties en het waarborgen van de veiligheid.

stack of books


Vanzelfsprekend: ontspan!

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, je sais. Vooral tijdens het opstijgen vind ik dit lastig, want ik zit echt zo stijf als een hark in die stoel. Punt is, je voelt hierdoor juist de schommelingen beter. Als je gewoon rustig in je stoel zit en wat meebeweegt met de bewegingen van het vliegtuig lijkt het aanzienlijk minder heftig. Dit is eigenlijk haast een tip die ik naar mijzelf richt, haha. Zoals ik al aangaf, ik vind dit het lastigst. Ik vind het opstijgen het engste aan vliegen en klam mijzelf tijdens het opstijgen vast aan de stoel en luister muziek op het luidste volume; ik wil de straalmotoren niet horen. Maar ik begrijp dat het opstijgen nu eenmaal niet geruisloos en geleidelijk verloopt. Het vliegtuig moet hoogte winnen en op de juiste koers komen. Tijdens het opstijgen is het even schommelig, maar zodra het vliegtuig hoogte heeft gewonnen gaat het ‘fasten your seatbelts‘-lichtje weer uit en is het rustig. Het ontspannen zijn geldt overigens voor de gehele reis. Ga lekker zitten (of liggen, afhangende van de ruimte) en geniet van het feit dat je even niets hoeft te doen en wellicht zelfs onderweg bent naar een heerlijke vakantie!

fullsizeoutput_e6b.jpeg


 

Advertenties

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s