Vegetarisch ‘vlees’ is verwarrend? Onzin, of niet?

Het was een aantal keer op het nieuws vandaag: vegetarisch ‘vlees’, oftewel vleesvangers die lijken op vlees.

”De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Vegetarische Slager – een producent van vleesvervangers – gesommeerd een groot aantal van zijn productnamen te veranderen. Het gaat om aanduidingen als Visvrije tonyn, Kipstuckjes en Gerookte speckjes.”

First of all, er is al een aanpassing gedaan zoals men kan zien. Tenminste, als je enig verstand van juiste spelling hebt. Maar goed, het bedrijf De Vegetarische Slager moet de naam van de producten aanpassen, anders dreigt er een boete. Waarom wordt er zo’n probleem gemaakt? Omdat het zogezegd misleidend is. Misleidend? Ik moest letterlijk lachen toen ik dit hoorde. Hoe kan je bijvoorbeeld zo traag van begrip zijn dat je over het woord ”visvrije” heen leest wanneer je naar het product Visvrije tonyn kijkt? Seriously? En dan nog de naam van het bedrijf (wat ook op de verpakkingen staat): De Vegetarische Slager. Op zich gaat er dan toch ook een belletje rinkelen? En daarbij is er ook nog de opzettelijke misspelling van de woorden bij sommige producten. Op de verpakkingen staat duidelijk het woord ‘vegetarisch’ en/of een verwijzing naar het feit dat het geen vlees bevat. Wat ik net al enigszins spottend zei, je moet wel erg sloom zijn om niet te begrijpen dat het gaat om een vegetarisch alternatief in plaats van vlees. En stel dat je eens door haast niet zo goed kijkt in de supermarkt en een keertje per ongeluk een vegetarisch alternatief koopt. Dan probeer je het en als het je niet bevalt dan weet je dat ook. Een keertje iets anders proberen is toch niet zo erg? Ik geloof niet dat je misleid wordt, en als dat zo is en je dus geen verschil merkt in smaak dan is dat juist iets positiefs! Dan ga je voortaan voor de vegetarische variant. Beter voor de dieren en het milieu.

”Als je zo graag vegetariër of veganist wilt zijn, eet dan gewoon planten, noten etc. en blijf niet zo krampachtig vasthouden aan vlees etc. door producten te eten die erop lijken.”

Ik zag deze vaak langskomen in reacties op social media, dus hier is een toelichting. Er is geen product in de supermarkt wat ‘lijkt op’ vlees want vlees heeft de vorm van een dier. De vormen die burgers hebben zijn rondjes, de vormen die kipnuggets hebben zijn voorgevormde vormpjes. Dus daar gaat het argument al. Maar goed, even zeggende dat het dus het imiteren van vleesproducten is. Dat klopt, want voor sommige (beginnende) vegetariërs en veganisten is dit behulpzaam. Zij houden wel van de smaak en structuur van vlees, maar willen niet bijdragen aan het leed dat eraan vooraf gaat. Sommige mensen vinden de smaak dus geweldig, maar vinden de industrie fout. Ik vind de smaak van vlees niet geweldig, dat is altijd al zo geweest. Als kind vond ik de bladgroenten en aardappelen op mijn bord lekker maar het stukje vlees vaak niet zo. Ik vond het alleen lekker als het niet naar vlees proefde. Ik wilde het altijd enorm doorbakken en gekruid hebben, zodat dus de smaak wat verhuld werd. Het enige dat ik echt lekker vond van (rood) vlees was een sparerib. Eerlijk, die zijn ook echt heerlijk. Ik heb er helaas nog geen alternatief voor gezien dus voorlopig blijft het bij dromen. Ik vind de smaak immers niet opwegen tegen het leed van het dier en de gezondheidskant, aangezien het niet iets is wat past in het rijtje voeding dat ik goed kan hebben.

Advertenties

1 Comment

  1. Tegenwoordig zoeken mensen dingen om over te klagen. Zo ook over deze ‘misleidende’ vergetarische producten. In mijn ogen helemaal niet misleidend en zoals het al zei, als je het perongeluk wel hebt gehaald gewoon proberen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s